TRAININGSACTEREN

Slide 1

Trainingsacteren

"Ik hoor en ik vergeet. Ik zie en ik herinner het me. Ik doe en ik begrijp het."
- Confucius -

Kwestie van doen! Dat zeggen we vaak, maar dat is ook zo. Door te doen, leren we het snelst. Dat is het mooie aan het vak trainingsacteren.

Als trainingsacteur werk ik met praktijksimulaties en gespreksvoering op maat bij verschillende opleidingen en trainingen. Variërend van communicatietrainingen, agressietrainingen tot rouw- en verliesbegeleiding, of leiderschapstrainingen, binnen organisaties als de politie, retail, de (verslavings)zorg en maatschappelijk werk. Doordat ik ruim 12 jaar gewerkt heb bij verschillende ministeries in Den Haag, ken ik de werkwijze binnen de Rijksoverheid en ben ik ook goed inzetbaar in het publieke domein.

Cursisten vinden werken met een trainingsacteur vaak spannend. Meestal zet ik een stukje luchtigheid en humor in om die spanning wat weg te nemen. Oefenen met een trainingsacteur moet niet alleen leerzaam, maar ook leuk zijn om te doen!

Ik hoor vaak terug dat ik toegankelijk ben en rust uitstraal, waardoor ik een veilige setting creëer waarin cursisten met mij kunnen oefenen. Alles mag, alles kan en niets is raar.
Om de cursisten verder te helpen, zet ik neer waar zij om vragen.
Ik ben die bazige leidinggevende, die zeurkous, die lakse collega, die geïrriteerde klant, die borderliner, die in zichzelf gekeerde cliënt. Of gewoon een situatie uit het dagelijks leven waar ze moeite mee hebben.
Zo ervaren cursisten ter plekke de praktijk en hoe ze daar mee om kunnen gaan.

Met mijn spel daag ik de cursist uit op zijn of haar leerdoel. Vanuit mijn rol, of vanuit mijzelf als trainingsacteur, geef ik terug wat ik hoor, zie of voel. Ik vertel wat het effect is van de interactie zodat de cursist inzicht krijgt in waar zijn/haar kwaliteiten of leerpunten liggen. Dit doe ik met humor en hart voor de ander.

Ik speel met heel mijn Hoofd, Hart en Lijf. En zo kijk ik ook naar de cursisten. Dus niet alleen de te leren vaardigheden komen aan bod maar ook op welke wijze cursisten hun vaardigheden inzetten. Stemgebruik, lichaamstaal en het maken van verbinding. Op die manier stimuleer ik cursisten om zo authentiek mogelijk te zijn en zorg ik voor een zo groot mogelijke leerervaring.

Ik houd mij aan mijn rol. Jij bent de trainer, ik ben de trainingsacteur. Tenzij jij dat natuurlijk anders wilt. Ik besef dat wat er in een training gebeurt soms gevoelig en vertrouwelijk is. Dit respecteer ik uiteraard. Om mijn vaardigheden op peil te houden volg ik regelmatig workshops van o.a. de Nederlandse Vereniging van Trainingsacteurs, waar ik lid van ben. Mijn standplaats is Gorssel (tussen Apeldoorn, Deventer en Zutphen) maar ik werk ook in het midden het land. Oh, en online trainingen doe ik trouwens ook!

Mariken trainingsacteur

Henriëtte Doosje - Buro Nazorg
" Ik heb inmiddels diverse keren met Mariken samengewerkt in de jaaropleiding Rouwbegeleider. Ze is een waardevolle aanvulling binnen de opleiding. Mariken weet zich goed in te leven in de diverse rollen. De cliënten die ze speelt zet ze zeer geloofwaardig neer. Haar manier van feedback geven is zeer prettig (daaraan kan je merken dat ze ook coach is): Opbouwend, professioneel, ondersteunend en waar nodig kritisch. Ik hoop dat ik nog lang met haar kan samenwerken."